שמרו על קשר
שמרו על קשר
רוצים עוד פרטים על היהדות הקראית? רוצים לקחת חלק בפעילות? צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם:

בית הכנסת הקראי בירושלים, הוא העתיק ביותר מבין בתי הכנסת בירושלים. הוא הוקם במאה ה-8 לספירה ושוכן ברחוב הקראים שברובע היהודי בעיר העתיקה.
בית הכנסת הוקם בימיו של רבי ענן בן דוד, שבא לירושלים מבבל עם כמה מחסידיו וביקש את רשותו של החליף משושלת העבאסים ג'עפר אל-מנצור לבנות בית כנסת. החליף דחה את הבקשה, כדי למנוע אפשרות שבתי תפילה לא מוסלמיים בירושלים יהיו גבוהים מצריחי המסגדים. ואז הציע בן דוד לבנות בית כנסת תת קרקעי ומעליו בית מגורים, כמו כן, הותרה בניית בית הכנסת רק בתנאי שלא יהיו בו חלונות על מנת שקול המתפללים לא ישמע אל מחוץ למבנה ולכן רק אור חלש חודר דרך ארובות מכוסות זכוכית אל תוך אולם התפילה.
עם כיבוש ירושלים בידי הצלבנים ב-1099 חרבה הקהילה היהודית הקראית בירושלים ושוקמה אחרי כיבוש ארץ ישראל בידי צלאח א-דין בשנת 1187. כיבוש ארץ ישראל הוביל לנדידת מרכז הכובד הקראי לאימפריה הביזנטית, שם התקיימה קהילה קראית עוד לפני הטבח הצלבני בירושלים.
דלדולה של הקהילה הקראית בעיר במאה ה-17 גרם לכך, שרוב נכסיה עברו בשנת 1708 לידיי הרבנים בעיר כפיצוי על חוב שחבו להם.
בשנת 1744 חודש היישוב הקראי בירושלים על ידי החכם הקראי שמואל בן אברהם הלוי מדמשק אשר הצליח לשקם את הקהילה הירושלמית ולהחזיר את נכסי הקהילה שהופקעו ע"י הרבנים. הוצאת הרכוש הקראי מידיי הרבנים גרמה לסכסוכים קשים בין שתי העדות, והרבנים נקמו בעדה הקראית ובעולי הרגל הקראים במעשי התגרות שונים אשר התבטאו בן היתר בתביעות כספיות מופלגות מעולי הרגל הקראים.לבסוף, נתיישב הסכסוך, והיהודים הרבנים בירושלים פרסמו כרוז אשר בו קראו ליהודים הקראים לעלות לירושלים ללא חיוב אלא תרומה אשר תינתן על פי יכולת התורם.
היישוב הקראי מהמאה ה-17 ואילך, התפרנס בעיקר מתמיכת יהודים קראים מחצי האי קרים.
בשנת 1928 מצא האדריכל יעקב פינקרפלד שלוש עשרה כתובות בקירות בית הכנסת ובחצר, כיום נותרו כשש בלבד, אחת מהן היא כתובת ההקדשה לרב יצחק כהן אשר במקור קבועה מעל שבכת עזרת הנשים וכיום בבית הכנסת המשוקם, קבועה בקיר המערבי של בית הכנסת. הרב יצחק כהן היה נצר לבית ענן בן דוד אשר מונה ע"י הסולטאן מחמוד השני כרב כולל של עדת הקראים.
במלחמת ששת הימים ננטש בית הכנסת אך מבנהו הכללי לא נהרס, הוא הוזנח, שופץ ב-1977 ובסוכות ה'תרמ"ב (1981) נחנך וכיום הוא משמש כבית תפילה בכל יום ויום.
לצפייה בסרטון מחנוכת בית הכנסת לחצו כאן
בית העלמין הקראי:
בית העלמין הקראי בירושלים שוכן מתחת למלון הר ציון בתוך גיא בין הינום. בית העלמין משמש עד היום כמקום קבורה לנפטרי העדה הקראית.
מרכז מורשת בני מקרא
בעיר העתיקה, ברובע היהודי מצוי בית הכנסת העתיק ביותר בעולם אשר עדיין פעיל. בית הכנסת נבנה במאה ה-8 לספירה, ניתן לבקר במקום ולשמוע הרצאה מרתקת על מאפייניה הייחודיים של הקהילה.
המקום פתוח למבקרים בימים א-ה בין השעות 8:00-17:00
לתיאום סיור וביקור במרכז המורשת צרו קשר בטלפון: 02-6286688
לאתר מרכז מורשת היכנסו: https://www.heritage-center.org.il/english-page
פרוייקט שיפוץ בית הכנסת:
כפי שכבר נכתב, בית הכנסת הקראי בירושלים, הינו בית הכנסת העתיק בעולם אשר עדיין פעיל (נבנה במאה ה-8 לספירה) . בקרבת בית הכנסת הקראי מצוי מרכז מורשת בני מקרא המציג את קהילת בני מקרא..
הרב משה דבח- 02-5857935
אבי יפת - 02-6286688